Geert Leijstra heeft gedurende de gehele jubileumdag aantekeningen gemaakt. Onderstaande verslag is door Geert geschreven en door de redactie voorzien van foto's.


Deel 1 : Programma : Tijd 11:00-11:40 uur

Jeugd Jubileum programma.
10:30 kwamen de eerste enthousiastelingen van de jeugd al binnen. In alle vroegte stond de organisatie al met man en macht klaar om van deze jubileumdag een topdag te maken.
Badmintonclub Raak'm maakt al 35 jaar badminton mogelijk in Grou en omstreken. Grote badmintontoppers zijn in de geschiedenis voortgekomen. Maar ook enthousiaste recreatievelingen die tot de dag van vandaag met plezier binnen deze vereniging badminton uitoefenen.
Ballonnen werden op en top opgehangen binnen en buiten. Er was leuk badmintonspelmateriaal aanwezig zoals een basketbalnet om een shuttle in te slaan. Een dartbord waar shuttles in het klitteband wordt geslagen. Een hoepel omsierd met ballonnen. Een bord met grote en kleine gaten.
Er was veel belangstelling om 11 uur al bij de jeugd. Er werd al ingespeeld. Op baan 5 was het hele net afgedekt met papier. Ook al versierd met ballonnen. Bauke mocht het inluiden met een welkomstwoord. Het programma werd overzichtelijk gepresenteerd. Shermon gaat de competitie in goede banen leiden. Shermon was van kleins af aan in aanraking met badminton. Links in de zaal de spelletjes. Rechts in de zaal de competitiespelen.Het ging grotendeels om ontspanning, niet om inspanning. Na 35 jaar badmintonnen zul je wel moe zijn en dan is ontspanning hard nodig. Bij de competitie werden de standen aan Shermon doorgegeven.
 
De 'oude' handgemaakte vlag                    Verslaggever Geert Leijstra

Deel 2 : Programma : Tijd 11:40-13:27 uur

Jan Elzenga begeleidde met Bianca en Bauke de spelafdeling. Deze heugelijke dag werd door een cameraman van Sport in Grou kleindeels vastgelegd. Dat was nog maar het begin. Er was tot slot ook nog in het blik mikken. Om de shuttle in het blik te slaan. Bij de jeugd werd ook nog beurtlings een ballon in zo min mogelijk keer naar de overkant geslagen in de veld breedte. Er werd ook eens een pauze ingelast voor limonade en wat lekkers. Erna kon weer verder gegaan worden. Nu moesten er met zoveel mogelijk shuttles tegelijk naar de overkant worden gegaan en weer terug op de racket. Je kon hoog inzetten en ook laag dus. Met veel shuttles heen en weer gaan is veel punten en met weinig shuttles minder punten.Daarna gingen ze shuttles in de korf slaan. Daarna werd onder toeziend oog van Jan Elzenga de shuttle zo vaak mogelijk hoog gehouden. Om 12:37 ging de sirene. Rechts volgde een nieuwe indeling daarop. Joas Schippers wist van geen ophouden. Hij wist er 245 slagen mee te behalen. 245 keer hooggehouden. Hij was de kampioen van het hooghouden. De spelgroep ging nu ook 2 tegen 2 spelen. Door alle skills van daarnet moest er een ware strijd uitkomen. Aan de competitie zijde werden de finales gespeeld. Jan Elzenga hield voor de spelafdeling de stand bij met de scoremap. 13:00 was dan ook gauw bereikt. Het was tijd voor patat. De prijsuitreiking kwam dichterbij tot het zover was. Elke jeugdige deelnemer ontving een herinneringsmedaille en een shuttle sleutelhanger. Kampioen hooghouden was ongetwijfeld Joas Schippers. Jan Elzenga van de jury had het resultaat goedgekeurd.

 
Deel 3 : Programma : Tijd 13:28-14:00 uur

Mart werd eerste met spelletjes. 29 punten behaald. Joas werd met spelletjes tweede. 24 punten. Competitieuitslagen jeugd. Eerste Rianne vd Hart en Rick Grashuis. Tweede Mark Methorst en Elise Kiemel. Derde Sjoukje Lezwijn en Sybrand van de Meer. Alle winnende gemengddubbel teams mochten lachend op de foto. Jeugd kon vrolijk naar huis of blijven voor het rolstoelbadminton. Er stond al een rolstoel klaar. Er kwam een heuse wereldkampioene. Een primeur op een jubileumdag. Ilse van de Burgwal (rolstoelbadmintonster). Er werd al vrolijk op de beschikbare rolstoel geravot. Kinderen kunnen dat soort dingen gauw oppakken volgens Christoffel. Die leren veel dingen heel snel ten opzichte van volwassen mensen.
Ilse was zojuist 13:45 gearriveerd. Zij laat zien en je zelf ervaren dat het dubbel zo lastig is om in een rolstoel badminton te spelen. Het is echt multitasking.
Saskia ging in een enkel match tegen Joas. Saskia toont geen enkel medelij. Bij een flauwe aanspeling zijn ze voor Saskia. Saskia doet 30 jaar aan badminton.
Sophie ging spelen tegen Sander Schakelaar. Rianne speelde in rolstoel tegen Harm op twee benen. Peter speelde tegen Jitze.
14:00 kon het senioren programma van start gaan.



Deel 4 : Programma : Tijd 14:00-15:18 uur

Het Jubileumprogramma bij de senioren
Het was tijd voor een gezellige ontmoeting en mogelijk van toepassing een reünie. Dat met koffie/thee en oranjekoek. Een mooie inkomer! Frits kwam die in de begintijd bij Raak'm speelde. Anneke, Janneke en Christoffel zaten aan de balie bij entree. Zij gaven de consumptiemunten voor koffie/thee of fris. Femke en Jantine kwamen ook langs als voormalig lid. Jantine was ook competitiebegeleider geweest. Nu kwam Fred van der Heide aan het woord. Hij doekte veel herinneringen op. Over de volleybalstoelen waarop Fred en Christoffel zaten met een touwtje. Om de trainees op het juiste moment te leren slaan, dat en meer. Bauke Paassen was dagvoorzitter en Christoffel de avondvoorzitter. Het kon gaan beginnen. Ilse zou eerst een demonstratief woordje gaan geven in het hart van de zaal. De toeschouwers zaten op de omliggende banken. Zij vroeg aan het publiek wie de verschillen kon zien tussen haar sportrolstoel en haar dagelijkse rolstoel. Haar badmintonrolstoel had 2 schuine wielen en nog een klein derde achterwieltje. De sportrolstoel was dan ook het wendbaarst van de twee. Voor rolstoelbadminton gelden wat andere regels. Er wordt op een half veld gespeeld. Maar wel met trambaan (smalle strook naast het veld waarop gespeeld moet worden). Shermon ging de uitdaging aan om tegen Ilse te spelen. Het ging Ilse goed af. Ze heeft er dan ook veel voor geoefend. Ze kan wel 10 keer achter elkaar clearen. Dat kon geen enkele vrouw haar evenaren die soortgelijk beoefent.

 

Deel 5 : Programma : Tijd 15:19-17:00 uur

Ilse van de Burgwal geboren 30-3-1983 wonend te Woudenberg provincie Utrecht. Had vele wereldtitels. Ze was wereldkampioen 2011 Guatemala aangepast badminton op 1000meter hoogte. Ze had zich geacclimatiseerd door een tijdje in de hoogte te begeven. Na deze acclimatisering had ze tijdens de kampioenschappen een normale hartslag. De andere speelsters hadden een veel hogere hartslag was gebleken. Zo zie je maar dat een goede voorbereiding is vereist is afhankelijk van wat je gaat doen. Ze behaalde zilver in dubbelspel met Inge Bakker en zilver gemengd dubbel met Marcel. In 2012 behaalde ze 3keer goud Nederlands Kampioenschap en 3keer goud Europees kampioenschap. Een megaprestatie. Er wordt hard gewerkt om rolstoelbadminton in de Paralympics te krijgen. Dat zal 2020 zover zijn.
Iedereen mocht tegenover een willekeurige tegenstander staan in een rolstoel en zodanig badmintonnen. In alle andere uithoeken van de zaal werd gewoon op twee benen tegen elkaar gebadmintond. Geert ging in een rolstoel tegen Sjoukje in een rolstoel badmintonnen. Reuze moeilijk. Ilse heeft aan ons te zien veel eer gehad aan al dat trainen. Dennis en Femke probeerde het rolstoelbadminton ook uit tegen elkaar. Dat zou een bijzondere revanche worden! Nooit gedacht dat dat in een rolstoel zou zijn. Dennis had daarbij geen achtersteunwieltje. Hij ging letterlijk onderuit, hij kieperde achterover.
15:47 waren de gemengd dubbel indelingen. Links een racketstapel voor de dames en rechts voor de heren. Na een paar rondes werd een dankpakket gegeven aan Ilse. Het was een Friese streekproductenpakket wat zij kreeg. Uit handen van erelid Bauke Paassen heeft ze dat mogen ontvangen. Er werd nog een keer ingedeeld. Bianca ging met Roelof, partner en badmintonpartner. (Dat laatste voor even.) Er zou straks een volksverhuizing plaatsvinden van de Twine naar kantine Meinga. Het veld werd opgeruimd en het feest kon zich voortzetten in Meinga.

 

Deel 6 : Programma : Tijd 17:01-20:33 uur

Jan Elzenga en Jitze waren de koeriers van het historische materiaal. Het werd beschikbaar gesteld door onder anderen Tjaart Martens, Saskia Lezwijn-Krist en Christoffel op de Hoek en meer. De Meingakantine werd weer mooi versierd zodat het duidelijk werd waar iedereen zijn moest. De Meinga kantine werd even met het Raak'm virus besmet. Over de muur met prijzenkasten kwamen twee Raak'm vlaggen. Een over een prijzenkast en een naast de rechter prijzenkast. In het knusse kamertje kwam al het historiemateriaal. Foto's, verslagen en ook filmmateriaal. Er werd een film gedraaid. Weet je nog!? De clinic van Mia Audina uit 12 oktober 2002? Het werd uitgebracht op videoband. Er stond nog een videocamera bovenop. Femke werd herkend, ik herkende mezelf, al duurde het even voordat ik mezelf vond.
Kota Radja kwam het Chinese-buffet brengen. Het omkeren was ook geen drama voor de chauffeur. Het megaveld leende zich er wel voor. Femke filmde die beelden met haar telefoontoestel. Naast barhangen kwam er ook buffethangen. Er was een film gedraaid op de speler van de camcorder. Met kleine Shermon en piepjonge Dennis in de uitcompetitie. Bauke onderbrak de video om na het eten te kunnen hervatten. Het was een warmhoudbuffet. Vandaar dat de kleine ruimte zo benauwd werd. Na het smakelijke eten had Christoffel van de avondcommissie nog een historische toespraak. Daaraan werd aan het volgende teruggeblikt. Het begon allemaal op 2 april 1979. Marc van de Valk, Sytse Cats en Fer van Woerkom hadden voor de notaris BC Raak 'm. Frappant was dat de badmintonclub eerder werd opgericht dan sporthal Twine af was gebouwd en in gebruik genomen kon worden in 1980.

 

Deel 7 : Programma : Tijd 20:34-20:42 uur

De eerste shuttle werd dan ook geslagen in Sporthal De Skans in Gorredijk. De eerste badmintondemonstratie werd gehouden op 20 december 1980. dat bracht 141 actieve leden op en alleen op de wachtlijst al 50. Op 26 maart 1980 werd een extra ledenvergadering gehouden. Dat vanwege de jeugd die ook animo had voor de badmintonsport. In die vergadering werd goedgekeurd dat ook de jeugd van 8-16 lid mocht worden van de vereniging. Maar het ontbrak Raak'm nog aan een clubblad. Een vereniging zonder clubblad is als een kaars zonder vlam. Het clubblad moest als een lopend vuurtje verspreiden. Dat zou slagen met een fraaie naam dat pakt en raakt. De leden werd gevraagd om een naam te bedenken voor het clubblad. Namen als: De Opslag, Netwerk. Tja een doordenker. Moest hem zelf ook twee keer doorlezen. Sla 'm, de Shuttelaar en Droppie passeerden de revu. Maar het doek viel voor al die namen, ‘t Plúmke werd het uiteindelijk. De eerste verscheen april 1980 en de laatste september 2011. Vanaf toen was de volledig overlevering aan de clubsite , waar alle verslagen, weetjes, foto's en agendapunten op te vinden zijn. En meer: Een club profileert zich ook optimaal met een clubembleem. De eerste rechts op de muur, en de huidige links. Van de eerste is bekend dat de makers/ontwerpers Carla Frijling, Sytse en Mariëtte de Visser waren. Het was een en al naaiwerk. De huidige vlag was ontworpen door Henk Huizinga. Deze was bedrukt, dat kan in de moderne tijd.
Een handjevol trainers heeft Raak'm gehad. Kwalitatief hoge trainers van toen tot nu: Elly van woerkom, Humpfry Loolofs, Edward Ruitenbach, Inge Heyl, Rudi de Wit, Richard van de Muur, Paul Mattitawaer,Eric Annema en tot slot Kevin Krips.

 

Deel 8 : Programma : Tijd 20:43-20:46 uur

In 1984 was de eerste Boarnsterhimtoernooi. Christoffel was er toen in gerold. Hoe hard of zacht je ook traint, een feestje is ook goed op zijn tijd. Het eerste lustrum werd 13 april 1984 gevierd in het Theehuis. Er was een kauwgomballenblaaswedstrijd. Saskia Krist blies een kauwgombal van 25cm. Daarmee ook de winnares van die avond. Zie blies de grootste bel. De feesten hadden ook vaak livemuziek verzorgd door onder anderen de OH-band, verenigingsorkest de Lamme Lat. Met 600 bij elkaar geraapte piek was de band Feniks uit Franeker geboekt. The Chrisito's uit Harkema was ook ooit geboekt. Het meest opvallend was ergens uit de jaren'90. Op een kersttoernooi werd Folkert van der Veen geboekt. Hij trad met keyboard op. Dat leidde tot kostelijk vermaak of tot kostbaar vermaak. Folkert van der Veen treedt niet meer op, anders was hij vanavond misschien wel komen spelen.Er was een tijd waarin de bomen tot de hemel groeiden. En een tijd dat er flink gesnoeid moest worden tot aan de aardbodem, financieel gezien. 1994 was een van de beste jaren met daarin 160 leden. Open speelavonden werden sinds 11-11-1991 in het leven geroepen zoals we die anno 2014 nog kennen op woensdag. In 1994 werd het eerste familietoernooi georganiseerd. Al gauw keerde het tij. in 1996 leden de Friese zaalsporten enorme verlies. 300 leden op een totaal van 8000. Een daling van een kleine 5%. Een echte ledencrisis was gekomen in het jaar 2000 met 56 leden en 5 jeugdleden. Een positieve impuls bleek een supersmeermiddel te zijn. Onder de vleugels van een nieuw bestuur werd er een ledenwerf actie op touw gezet. Door positief in de media te komen maakte de club furore. Op de basisscholen werd de badminton in Grou gepromoot. Met als hoogtepunt een badminton clinic verzorgd door Dennis Tjin Asjoe en Arless Tjin Asjoe. In april 2002 was het aantal gestegen naar 100 leden en 27 jeugdleden. Dat deed de sfeer aan de bar ook deugd. 2004 was het 25 jarig jubileumjaar. Tom Scherjon en Tjaart Martens verzorgden een geweldig feest. Eerst karten in Heerenveen en toen verder gevierd in de Bierhalle met een buffet. De oudste leden Tjaart Martens en Jan Elzenga mochten de nieuwe clubvlag onthullen. Die ontworpen was door Henk Huizenga. Dubbeldyk verzorgde de muziek. De jeugd ging naar Speelstad Oranjestad. Dat was april 2004. Er werd aan vrijwilligers gedacht met een barbecue in Anneke Huizenga's achtertuin. Een Skûtsjevaart op de 3 Gebroeders. Met alle belevenissen van dien. De motor had er geen zin meer in. Toen de zeilen de volle wind kregen, dreef het Sjûtsje angstig af naar lager wal. Wim stond aan het helmhout. Peter die lag te slapen werd gewekt door Wim. Peter probeerde de touw aan een overhangende tak vast te maken. Hij ging zelf over boord, werd meegesleurd aan de voorstag half in het water. Wim redde met de andere de arme jongen. Er werd achteraf gelukkig om gelachen. Zo was de schrik vergeten.

Deel 9 : Programma : Tijd 20:50-22:53. uur

In 2008 werd voor het eerst het DPC-toernooi gehouden in Grou door Raak'm. Een toernooi voor de drie noordelijke provincies. Er was tot slot nog de toekomst. Het onderwerp in de toespraak was nu de algemene ledenvergadering op maandag 6-10-2014 tijd 19.30 op locatie Meingakantine. Dat was even een bericht. Daarmee werd de toespraak beëindigd. Tot slot kon er op een goede toekomst worden geproost. En op een onvergetelijke dag met alleen maar hoogtepunten. Zo kunnen we er weer een lustrum tegenaan. Dank aan alle vrijwilligers, deelnemers en bovenal jubileumcommissie.

Einde  
 
Door Geert Leijstra. Grou zaterdag 27-9-2014.